Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sorbet és granita, a gyümölcsös hűsítők
  2015-05-08 00:40:32, péntek
 
   
  Sorbet és granita, a gyümölcsös hűsítők

A nagy nyári melegben semmi sem esik jobban, mint egy hűs sorbet vagy granita. A fagylalt megjelenése óta háttérbe szorultak ugyan, de az utóbbi időben újra divatba jött ez a páros, akik a fagylaltnál is régebb óta szolgálják a melegben szenvedő embereket.

A jéggel elkevert méz és gyümölcsök először Kínában, majd Arábiában hódítottak, később Nagy Sándor is előszeretettel hódolt a fagyos desszertnek, amihez a havat mézzel és borral kevertette össze.

Néró is kedvelte a rózsavízzel, mézzel, fahéjjal és szárított gyümölcsökkel kevert havat, amihez az Appenninekből hozatta az alapanyagot. A Via Appián futó rabszolgák adták át egymásnak a hóval teli edényeket, hogy a keresett alapanyag el ne olvadjon, mielőtt császári hűsítővé válik.

A XIII. században Marco Polo a távol-keleti útja után Velencébe visszatérve többek között a fagyasztott desszert receptjét is magával hozta. A hóból, gyümölcsvelőből és gyümölcsléből összeállított édesség hamar kedveltté vált Itáliában, bár csak a nemesi asztalokra jutott. A sorbetto 1533-ban Medici Katalinnak köszönhetően a francia udvarba is eljutott.





Granita vagy jégkása, citromosan a legjobb hűsítő a forró nyárban

A XVII. század végére már egész Európa ismerte és kedvelte a hűsítő desszertet, amit az utcákon is árultak - és már nem csak a gazdagok kiváltsága volt. A sorbettót gyógyszerként is alkalmazták, lázban szenvedőknek, maláriásoknak adták a hideg desszertet.





Meggyes sorbet - tiszta gyümölcs, de egy kis fűszerrel is megbolondíthatjuk

A XIX. századra a sorbet egyik gyakori alapanyagává vált az alkohol, ami nem csak élvezeti értéket nyújtott, hanem a sorbet fagyását is befolyásolta. Az alkoholos sorbet nehezebben fagyott ki, így könnyebb volt fenntartani a lágy állagát.

A francia gasztronómiában a sorbet szerepe a két étkezés közötti kis felüdülés, a komplex ízélmények közötti szünet, ám a világ legtöbb táján a sorbet önálló desszertként vagy az étkezés végén kerül terítékre. Az egészséges életmód jóvoltából - alacsonyabb kalóriatartalmának és tejmentességének köszönhetően - a sorbet a diétázók, tejérzékenyek fagylaltjává vált. A kalóriatartalmat még tovább csökkenthetjük, ha a sorbet-hoz nem cukrot, hanem más édesítőket (pl. mézet, szirupokat) használunk, illetve ha friss gyümölccsel - és nem különféle kész gyümölcslevekkel - dolgozunk.





Málnás sorbet - csupa gyümölcs

Manapság sorbet vagy granita szinte bármilyen ízben kapható. Sokféle gyümölcsös - de akár zöldséges - sorbet készíthető, amiket akár zöldfűszerekkel - menta, bazsalikom, rozmaring - is megbolondíthatunk. Minden szezonnak megvan a saját sorbet-ja, de kipróbálhatjuk az arab ízvilágra jellemző sorbet-kat is. Lehet citromos, gránátalmás, rózsás, ibolyás vagy akár mentás is.





Narancshéjban tálalt narancs-sorbet - mutatós és finom!

Mi a sorbet és a gratina közötti különbség?

A granita - vagy granité - jégkristályait nem törik össze, így kásás jellegű marad. A granita kedvelt ízei a kávés, a citromos és a mentás, de a sorbet-hoz hasonlóan bármivel ízesíthető. A cukorszirupból, gyümölcsléből készített jeges, fagyott állagú granitát fogyasztás előtt érdemes turmixgéppel megtörni, így kapunk tökéletes jégkását.





A jégkása bármilyen gyümölccsel készíthető: itt áfonya a főszereplő

Barackos jégkása

Hozzávalók:
70 dkg őszibarack vagy nektarin
15 dkg cukor
3 dl víz

Elkészítés: A barackot megpucolom, kimagozom, majd a barack húsát leturmixolom. A vizet és a cukrot sziruppá forralom, majd amikor már langyosra hűlt, akkor hozzákeverem a barackpürét. Egy műanyag edénybe simítom, majd lefedem, és a mélyhűtőbe teszem. Néhány órát hagyom fagyni, majd a tálban kockákra vágom, és a turmixba téve jégkásává darálom.

Citrom sorbet

Hozzávalók:
1 citrom héja
3,5 dl víz
10 dkg cukor
1,5 dl citromlé

Elkészítés: A cukorból és a vízből szirupot főzök, amibe a lereszelt citrom héját is belefőzöm. Amikor kész a szirup, félrehúzom, és hagyom hűlni. Ezután hozzáadom a citromlevet, és az egészet egy fedeles műanyag edénybe helyezem. Az edényt mélyhűtőbe teszem, és a tartalmát ½ óránként átkeverem.





Akár többfélét is készíthetünk, soká eláll, de gyorsan elfogy :)

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gyümölcslevekkel, tejmentességének, kalóriatartalmat, zöldfűszerekkel, gasztronómiában, gyümölcsvelőből, kipróbálhatjuk, jégkristályait, csökkenthetjük, cukorszirupból, előszeretettel, tejérzékenyek, maláriásoknak, narancshéjban, összeállított, gyümölcsléből, gyümölcsökkel, gyógyszerként, appenninekből, befolyásolta, alapanyagává, szenvedőknek, köszönhetően, leturmixolom, készíthetünk, turmixgéppel, hozzákeverem, fagylaltjává, desszertként, visszatérve, alapanyagot, mindmegette, desszertnek, rózsavízzel, fagyasztott, citromlevet, gyümölcsös hűsítők, nagy nyári, fagylalt megjelenése, utóbbi időben, melegben szenvedő, jéggel elkevert, fagyos desszertnek, havat mézzel, hóval teli, keresett alapanyag, távol-keleti útja, fagyasztott desszert, nemesi asztalokra, sorbetto 1533-ban, francia udvarba, legjobb hűsítő, Nagy Sándor, Marco Polo, Medici Katalinnak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  A sors  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Sose bánj semmit  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png lepke  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png lepke  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bounty krémes  Elköszönt  Png nő  Mai harmónia kártyám  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fekete István - Akác  Szép napot kívánok  képre írva  Gyökössy Endre - Virágok virág...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Bounty krémes  Esti kép  A televizió nem a kultúrát kép...  Popper Péter szavai  Alázat  Szép álmokat!  Minden harmadik...  Fehér virág  A kételkedés kezelése  Alázat  Mi lenne ha  Paul David Tripp Április 19  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Png fotel  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sose bánj semmit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet 
Bejegyzés Címkék
gyümölcsös hűsítők, nagy nyári, fagylalt megjelenése, utóbbi időben, melegben szenvedő, jéggel elkevert, fagyos desszertnek, havat mézzel, hóval teli, keresett alapanyag, távol-keleti útja, fagyasztott desszert, nemesi asztalokra, sorbetto 1533-ban, francia udvarba, legjobb hűsítő, forró nyárban, hűsítő desszertet, gazdagok kiváltsága, sorbettót gyógyszerként, hideg desszertet, sorbet egyik, sorbet fagyását, alkoholos sorbet, lágy állagát, francia gasztronómiában, sorbet szerepe, komplex ízélmények, világ legtöbb, sorbet önálló, étkezés végén, egészséges életmód, saját sorbet-ja, arab ízvilágra, gratina közötti, granita &#8211, granita kedvelt, sorbet-hoz hasonlóan, jégkása bármilyen, barackot megpucolom, barack húsát, cukrot sziruppá, műanyag edénybe, mélyhűtőbe teszem, tálban kockákra, turmixba téve, vízből szirupot, lereszelt citrom, fedeles műanyag, edényt mélyhűtőbe, tartalmát &#189, gyümölcslevekkel, tejmentességének, kalóriatartalmat, zöldfűszerekkel, gasztronómiában, gyümölcsvelőből, kipróbálhatjuk, jégkristályait, csökkenthetjük, cukorszirupból, előszeretettel, tejérzékenyek, maláriásoknak, narancshéjban, összeállított, gyümölcsléből, gyümölcsökkel, gyógyszerként, appenninekből, befolyásolta, alapanyagává, szenvedőknek, köszönhetően, leturmixolom, készíthetünk, turmixgéppel, hozzákeverem, fagylaltjává, desszertként, visszatérve, alapanyagot, mindmegette, desszertnek, rózsavízzel, fagyasztott, citromlevet, alkalmazták, gyümölccsel, fenntartani, barackpürét, gránátalmás, alacsonyabb, fagylaltnál, megjelenése, desszertet, katalinnak, szolgálják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2237
  • e Hét: 17109
  • e Hónap: 31014
  • e Év: 160721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.